Marihuana begint uit te groeien tot een serieuze industrie, sinds de softdrug in sommige delen van de Verenigde Staten is gelegaliseerd. Legale wiettelers beginnen een nieuwe markt te ontdekken: zieke huisdieren.

Meloendrankje met THC? Spierbalsem met cannabis? Chili-limoenpinda’s met mediwiet? Het is inmiddels allemaal verkrijgbaar in Amerika, sinds de legalisering van wiet daar terrein wint. In 2014 behaalde de legale wiethandel een omzet van 2,7 miljard dollar. Volgens adviesbureau ArcView Group, dat investeerders en beginnende wietbedrijven bij elkaar brengt, kan de sector goed zijn voor een omzet van 10 miljard dollar tegen 2018.

Spuitje of wietkoekje?

Naast geestverruimende en ontspannende koekjes en hapjes voor mensen, beginnen wietverwerkers een andere doelgroep in zicht te krijgen: baasjes van pijnlijdende huisdieren. Breng je je wegkwijnende hond naar de dierenarts voor een spuitje, of geef je hem een wietkoekje dat de pijn verlicht? Quartz sprak met Wendy Mansfield, die al een afspraak had gemaakt met haar dierenarts om haar 15 jaar oude labrador Kali te laten inslapen. Toch probeerde ze een laatste redmiddel: wietkoekjes voor honden.

Kali lag vooral haar poten te likken, volgens de dierenarts een teken van pijn. Ook moest ze veel hoesten, omdat uitvallende haren in haar keel belandden. Maar na een wietkoekje hield Kali op met likken. Na nog twee wietkoekjes stond Kali voor het eerst sinds tijden weer op om wat te drinken en naar buiten te lopen – wat ze daarvoor niet meer kon vanwege de pijn. “Ik had dit nooit verwacht, ik kreeg mijn hond weer terug”, zegt Mansfield tegen Quartz.

Onontgonnen terrein

Mediwiet voor huisdieren is nog onontgonnen terrein. Hoe legaal de productie is, is nog onduidelijk. Dierenartsen mogen mediwiet nog niet voorschrijven, al werkt de staat Nevada aan een wet om dat te reguleren. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van cannabis op zieke beesten is er niet. Toch is er volop belangstelling van klanten én investeerders.

De wietverwerkers die een dierenlijn zijn begonnen, geven daar nog niet veel ruchtbaarheid aan. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), die illegale drugs in de VS bestrijdt, verstuurde al enkele dreigende brieven naar producenten. Zo moesten ze hun marketing aanpassen, omdat die te medisch klonk.

Investeerders laten zich niet afschrikken. "De hond gaat toch niet naar de gevangenis", zegt Doug Leighton van Dutchess Capital, een investeringsfonds dat is gespecialiseerd in de wietsector.

Hennep als pijnremmer

Voor de dieren-mediwiet gebruiken de meeste producenten geen marihuana maar hennep. Dat bevat minder tetrahydrocannabinol (THC; de stof waar je high van wordt), maar wel de pijnremmer cannabidiol (CBD). Hennep wordt echter voornamelijk industrieel geteeld vanwege de vezels, en niet zozeer vanwege de werkzame stoffen.

Daarom maken sommige producenten zich zorgen over bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dierenartsen die Quartz sprak gaven aan dat cannabis het beste werkt als medicijn als het hele spectrum aan cannabinoïden (ten minste 85) aanwezig is, en niet alleen THC of CBD.

Een bedrijf dat hennep gebruikt voor zijn huisdierproducten is Auntie Dolores uit Oakland, waar Kali's koekjes vandaan kwamen. Auntie Dolores heeft al zeven jaar ervaring met wiethapjes voor mensen, zoals kaascrackers en krakelingen, en begon een jaar geleden met diervoeding. Daar wordt echter nog niet actief marketing mee bedreven, uit angst voor problemen met de DEA. Toch trok het bedrijf al zo'n 800.000 dollar aan investeringen aan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl